Co dokáže mořská sůl v bazénu

Navodit atmosféru koupání v moři – toto je snad ten nejobyčejnější důvod, proč do bazénu (nebo třeba do vany) sypat mořskou sůl. Musíte však dbát o to, aby šlo o kvalitní sůl nerafinovanou, v původním složení, a zároveň z čistých oblastí, nezasažených průmyslovými odpady. K tomu, abyste navodili podobné složení vody, jaká je v mořích a oceánech, však potřebujete soli poměrně hodně, konkrétně na litr vody potřebujete necelých 40 gramů soli. To je zdánlivě málo, ale když si toto množství vynásobíte objemem bazénu, dostanete se na zajímavá čísla, kupříkladu běžný nadzemní bazén o průměru tři a půl metru a výšce hladiny 70 cm bude vyžadovat tři metráky soli.

mořská sůl

Dodat minerály skrze pokožku – když si do vany nebo do bazénu nasypete sůl s vysokým obsahem některých minerálů, počítejte s tím, že se budou vstřebávat skrze pokožku do krevního oběhu, a budou dále putovat v těle tam, kde jsou zapotřebí. Toto je velmi cenné zejména u hořčíku, který lze tímto způsobem do těla doplnit. Pro tyto účely používejte tzv. Epsomskou sůl, což je síran hořečnatý.

voda v bazénu

Desinfikovat vodumořská sůl do bazénu nachází využití i v chlorové chemii, která zajišťuje desinfekci vody. Používá se k tomu zařízení s názvem solinátor, kterým prochází mírně slaná voda, a uvnitř se pomocí elektrolýzy na dvou elektrodách sůl rozkládá na ionty sodíku a chlóru. Tento způsob chlorování vody je údajně šetrnější k lidskému organismu, a je vhodný i pro alergiky. Mořská sůl do solinátoru je ovšem zbavena většiny minerálů, zejména jódu.

Způsobit korozi – kdo se rozhodne mít v bazénu sůl, měl by také počítat s tím, že slaná voda je agresivnější, a že snáze vyvolá u kovových materiálů korozivní procesy. Na tuto skutečnost se včas připravte, abyste nebyli nepříjemně překvapeni. Tuto vlastnost soli dobře znají zejména lidé, kteří mají co do činění s posypovou solí v zimních měsících na chodníku a pozemních komunikacích.